Fördelar och nackdelar med fiskolja

Fiskolja har länge ansetts vara det magiska pillret. Och det med goda skäl. Läs nedan om vilka är fördelarna och nackdelarna med fiskolja.

Vilka är fördelarna med fiskolja?

Fiskolja innehåller upp till 30% omega-3. Dessa fettsyror är essentiella: de är nödvändiga för kroppen, men den kan inte själv syntetisera dem. Därför måste kroppen få dem från maten.

Det är mot denna bakgrund som omega-3-syror har inkluderats i internationella medicinska rekommendationer för förebyggande och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. Och det är en av anledningarna till att samma amerikaner spenderar mer än en miljard dollar per år på fiskolja.

Fiskolja kan förbättra hjärthälsan

Olika forskare har fastställt ett tydligt samband: ju oftare en person äter fisk, desto lägre är risken för hjärtsjukdomar.

År 2018 ifrågasatte dock den respekterade forskningsorganisationen Cochrane detta. En genomgång av 79 randomiserade kontrollerade studier (RCT) visade att det inte fanns någon signifikant skillnad i hjärt- och kärlhälsa mellan personer som åt fet fisk eller tog omega-3 och de som inte åt dessa livsmedel.

Företrädarna för Cochrane utesluter dock inte att de kommer att ändra sin åsikt, eftersom nya studier genomförs hela tiden. Fiskoljans rykte som räddare i nöden mot hjärt- och kärlsjukdomar kan alltså snart återupprättas.

Stödjer psykisk hälsa

Hjärnan består till nästan 60 procent av fett, varav det mesta är kopplat till omega-3. Forskarna menar därför att omega-3-syror är nödvändiga för att den grå substansen ska fungera normalt.

Det finns studier som visar att fiskolja minskar risken för psykiska störningar hos riskpersoner. Högre doser av samma fett minskar symptomen på bipolär sjukdom och schizofreni.

Hjälper dig att gå ner i vikt

Fiskoljetillskott är lika effektivt som att träna 45 minuter tre gånger i veckan.

Stödjer möjligen ögonhälsa

Det är känt att personer som har brist på omega-3 har större sannolikhet att drabbas av åldersrelaterad synnedsättning. Det finns dock fortfarande inte tillräckligt med forskning om detta.

Sänker blodtrycket

Enligt experter vid Cleveland Clinic sänker omega-3-fettsyror blodtrycket lika effektivt som livsstilsförändringar, t.ex. motion eller minskat saltintag. Det är goda nyheter för dem som lider av högt blodtryck.

Har antiinflammatoriska egenskaper

I normala fall är inflammation till och med bra: det är så immunförsvaret bekämpar infektioner. Men långvarig, kronisk inflammation är definitivt skadlig. De är ofta ansvariga för utvecklingen av fetma, diabetes, hjärtsjukdomar, reumatoid artrit, astma…

Fiskolja bromsar inflammatoriska processer och hjälper till att lindra deras symptom.

Lindrar depression

Intag av fiskolja förbättrar avsevärt välbefinnandet hos personer som lider av depression. Dessutom hade 67% av deltagarna i en studie nästan inga symptom på denna psykiska störning efter en kurs med omega-3.

Förbättrar huden

Omega-3-fettsyror är aktiva i epidermismetabolismen. Om de saknas förlorar huden fukt, blir flagnande, irriterad och lättare infekterad.

Fiskolja hjälper till att bevara en frisk hud. Det förbättrar också tillståndet för psoriasis.

Vilka är nackdelarna med fiskolja?

Det är viktigt att inte överdriva i jakten på fördelar. För mycket fiskolja kan vara nästan lika skadligt som för lite.

Fiskolja ökar blodsocker nivåerna

En liten studie visade att 8 g omega-3-fettsyror per dag ökar blodsockret med 22 %. Detta gäller dock endast personer med typ II-diabetes – andra personer undersöktes inte.

Ökar risken för blödning

Om man tar 640 mg eller mer omega-3 per dag kan det minska blodpropparna hos friska vuxna. Ungdomar som tar 1-5 g fiskolja dagligen har en ökad risk för näsblod.

Minskar blodtrycket

Det som är bra för personer med högt blodtryck är dåligt för personer med lågt blodtryck. Om du har problem med lågt blodtryck bör du vara försiktig med fiskolja, eftersom det kan leda till att du känner dig sämre.

Orsakar diarré

Diarré är en av de vanligaste biverkningarna av fiskolja.

Leder till halsbränna

Liksom uppstötningar och magbesvär. Denna biverkan är vanlig. Om du har en tendens till sura uppstötningar bör du därför vara försiktig med fiskolja.

Slutsats om fiskolja

För att vara frisk räcker det att äta 140-280 g fet fisk per vecka. Om det är mindre i din kost kan du ta extra omega-3.

Läkare har inte beslutat om de exakta värdena för det dagliga intaget av fiskolja. De gör bara antaganden. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten National Institutes of Health föreslår till exempel att män ska få 1,6 g omega-3-fettsyror per dag och kvinnor 1,1 g.

Men det är klokt att välja doseringen inte på egen hand, utan tillsammans med en terapeut som är medveten om din hälsa, kost och livsstil i allmänhet. På så sätt kan du få ut det mesta av fiskoljan och undvika skador.