Fiskskola

Många har problem med att tillaga fisk eftersom den snabbt kan bli torr och smaklös. Fisk kan tillagas på många olika sätt, och med lite ansträngning kan vi se till att ditt middagsbord fylls med havets läckerheter! Du kommer att upptäcka recept för olika fiskarter senare i det här inlägget.

Här får du tips och rekommendationer om hur du ska hantera fisk och hur du tillagar de mest populära sorterna.

Allmänt om fisk

Enligt Livsmedelsverket bör du äta fisk 2-3 gånger i veckan. Försök att växla mellan olika fiskarter och ät fet fisk en gång i veckan. Fisk innehåller mycket omega-3-fetter, protein och många vitaminer och mineraler som är viktiga för en god funktion. Fisk innehåller mycket D-vitamin!

Tänk på om du vill delta i hållbart fiske när du väljer din fisk! Leta efter miljömärken för att kontrollera att fisken har tagits på ett miljövänligt sätt.

Så tillagar du fisk

Stekpanna

Stek fisken i smör och olja i en stekpanna på medelvärme. Krydda fisken innan den steks för att undvika stänk. När smöret har slutat att sjuda är det dags att tillaga fisken. Det går bra att fylla stekpannan bara till hälften eftersom för mycket fisk kyler ner den och får den att koka.

Grill

Grillad fisk har en unik och utsökt smak som bäst upplevs över öppen eld. Var dock försiktig så att fisken inte blir för torr.

Färsk fisk håller bättre ihop än fryst fisk på grillen. Om du har en fisk med skinn, låt den sitta kvar för att undvika att köttet fastnar på grillen. Innan du grillar oljar du in fisken och steker den på ett rent grillgaller. Det är lättare att grilla hela fiskar på ett galler så att du lätt kan vända dem.

Ett enkelt sätt att grilla är att lägga en fiskbit i ett aluminiumfoliepaket och fylla det med allt du vill äta till fisken. Grillas i cirka 10-15 minuter.

Ugn

Både hel fisk och filéer kan gräddas i ugnen. För ett saftigare resultat, grädda vid en låg temperatur på cirka 100 °C under en längre tid. Om du vill ha en stekyta på fisken, börja med att steka den i en stekpanna i en minut på varje sida innan du avslutar gräddningen i ugnen.

Koka

Det är aldrig bra att överkoka fisk, och den bör bara kokas på låg värme under en kort tid. Se till att vattnet är ordentligt saltat. Lagar du en gryta eller soppa? Lägg ner fisken strax före servering för att undvika att den blir överkokt.

Saltlag

Den bästa kryddan för fisk är salt! Innan fisken tillagas kan den läggas i saltlake för att säkerställa att den är lika saltad och har en fast och smaklig konsistens. Den nödvändiga mängden salt är 0,5-1 dl per liter vatten.

Låt fisken marinera i 30 minuter innan den tillagas. Ta bort eventuellt överflödigt vatten före tillagning.

Tips!
För att undvika torr och smaklös fisk ska du tina den innan du tillagar den.
Låt den tinade fisken ligga i rumstemperatur i några timmar innan den tillagas för att få en snabbare och jämnare yta.

Hygien & hantering

När du tar hand om fiskar är det viktigt att upprätthålla hygieniska förhållanden. Tvätta händerna noga före och efter hanteringen av okokad fisk och använd rena redskap och skärbrädor. Fisk är en känslig måltid som måste ätas snabbt eller frysas omgående.

Detta bör du tänka på när du förvarar din fisk:

  • Placera fisken i kylskåp eller frys så snart som möjligt.
  • Färsk fisk håller sig i två dagar i kylskåp.
  • Ta bort så mycket luft som möjligt från plastfolien innan du sveper in fisken i den.
  • Vid -18 °C håller sig fet fisk i ungefär tre månader och mager fisk i ungefär sex månader.
  • Tina fryst fisk i kylskåp över natten.
  • Frys aldrig upptinad fisk igen.
  • Livsmedelsverket uppmanar till att fisk som ska ätas rå ska ha frysts i tre dagar innan den tillagas. Eventuella parasiter förstörs på detta sätt!

Innertemperatur

I allmänhet bör de flesta fiskar ha en innertemperatur på mellan 48 och 52 °C för att uppnå bästa resultat, med undantag för tonfisk, som serveras med en rå kärntemperatur på 31 °C och aldrig bör överstiga 40 °C. Om temperaturen stiger för högt bör du hålla ett öga på den då fisken blir för torr vid för hög temperatur.

  • Laxfiskar: 48-52°C.
  • Vitfiskar: 50-52°C.
  • Plattfiskar: 50-52°C.
  • Tonfisk: 31°C.

Tips!
Använd en termometer med en tunn nål som snabbt visar fiskens temperatur utan att skada köttet för mycket. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet.

Leveransområden

Se vilka fiskbilar som levererar fisk till din stad.