12 skäl att äta fisk oftare

Fisk är full av näringsämnen och omega-3-fettsyror som kroppen behöver. Vetenskapen tyder på att vissa näringsämnen som finns i fisk kan bidra till att förebygga Alzheimers sjukdom. Omega-3-fettsyror har sagts ha hälsosamma fördelar för hjärtat och hjärnan, inklusive antiinflammatoriska egenskaper som kan skydda mot kroniska sjukdomar som artrit, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, depression och till och med Alzheimers sjukdom.

Minskar risken för hjärtsjukdomar

Omega-3-fettsyror minskar inflammation och skyddar mot kronisk hjärtsjukdom. Dessutom minskar fiskfiske risken för hjärtsvikt och kranskärlssjukdom. Forskare har funnit att daglig konsumtion av fisk minskar risken för dödlig hjärtattack med 36 procent. Dessutom är män som äter fisk minst en gång i veckan mindre benägna att utveckla kranskärlssjukdom.

Innehåller mycket D-vitamin

Detta vitamin är viktigt för kalcium upptagningen och benhälsan. De flesta av oss får inte tillräckligt av det, så att införa fisk i kosten är ett bra sätt att kompensera för det. Eftersom vissa fiskar ger mer D-vitamin än andra rekommenderas det att välja den med högst nivå.

Bra för din syn

Omega-3 fettsyror förbättrar synen och den allmänna ögonhälsan. Fisk är en av de bästa källorna till dessa hälsosamma fetter.

Förbättrar sömnen

Om du inte kan sova eller vaknar på natten kan du försöka äta fisk oftare. De höga halterna av D-vitamin som den innehåller förbättrar sömnkvaliteten.

Lindrar reumatoid artrit

Reumatoid artrit är en kronisk inflammation i lederna. Frekvent konsumtion av fisk har visat sig minska symtomen på denna sjukdom och lindra smärtan.

Minskar kolesterolnivåerna

Forskning har visat att omega-3 fettsyror i fisk bidrar till att sänka blodnivåerna av lipoproteiner med låg densitet. Detta “dåliga” kolesterol är kopplat till utvecklingen av åderförkalkning.

Minskar risken för autoimmuna sjukdomar

Att äta fet fisk hjälper till att förebygga autoimmuna sjukdomar som typ 1-diabetes. D-vitamin i fisk har en positiv effekt på vårt immunförsvar och vår kolhydratmetabolism.

Ökar ämnesomsättningen

Omega-3 fettsyror har en positiv effekt på ämnesomsättningen. Under forskningen observerades att de påskyndar ämnesomsättningen i vila och under fysisk aktivitet, liksom oxidationen av fett.

Sänker blodtrycket

Om du lider av högt blodtryck kan du försöka lägga till fisk i din kost. Enligt forskning bidrar omega-3-fettsyrorna, som fiskolja är rik på, till att sänka blodtrycket.

Förbättrar koncentrationen

Forskarna fann att 14-15-åringar som åt mer fisk än kött koncentrerade sig bättre och höll sig fokuserade längre, till skillnad från dem som åt lite fisk.

Bra för levern

Omega-3-fettsyror hjälper till att bryta ner triglycerider och fettsyror i levern, vilket minskar risken för steatos (ansamling av överflödigt fett i levern).

Hjälper idrottare att återhämta sig snabbare

Den innehåller näringsämnen som hjälper dig att återhämta dig efter överansträngning. D-vitamin och omega-3-fettsyror är särskilt bra för musklerna.